Peste un sfert dintre fermierii vrânceni au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vrancea pentru obţinerea subvenţiilor europene pe suprafaţă. Până acum au fost depuse peste şapte mii de cereri din cele aproximativ 28 mii de cereri estimate de conducerea Agenţiei. Cererile de plată pentru subvenţiile europene se depun până la 15 mai 2013.
Pentru cererile de plată depuse după data de 15 mai, până la 10 iunie 2013, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Cererile care sunt depuse după data de 10 iunie, nu mai sunt luate în calcul de APIA. „Avem un număr de peste şapte mii de cereri depuse până acum, iar activitatea este în plină desfăşurare. La nivel naţional ne situăm pe poziţia 12, ţinând cont de numărul de cereri depuse“, a afirmat directorul APIA, Octavian Vieru. Raportat însă la procentul de cereri depuse de fermieri, APIA Vrancea se situează în primele zece din ţară.
Se va acorda subvenţia pe suprafaţă pentru exploataţiile agricole cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. „Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul“, au arătat reprezentanţii APIA.
De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţ