Investitorul elveţian spune că, dacă în prima parte a crizei sistemul financiar a fost salvat pe seama contribuabililor, de acum nota de plată va veni în contul celor bogaţi
După o succesiune de baloane speculative există pericolul unei crize sistemice, iar de această dată vor fi cei bogaţi care vor suferi pierderile după ce până acum sectorul financiar a fost salvat pe seama plătitorilor de taxe, a declarat ieri pentru Bloomberg TV Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele internaţionale şi autor al newsletter-ului "Boom, Gloom & Doom Report". El însuşi se aşteaptă ca într-o zi Guvernul să îi confişte 20-30% din avuţia personală.
Bursa americană nu mai are mult loc de creştere
Faber nu mai este la fel de optimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţei de capital americane după ce a fost relativ pozitiv faţă de acţiunile companiilor din SUA începând cu martie 2009. Acum Bursa de la New York urcă într-un răstimp în care încrederea consumatorilor este în declin, iar pieţele emergente performează rău faţă de cea americană. Dolarul se întăreşte indicând o restricţionare a lichidităţii la nivel internaţional.
În aceste condiţii, investitorul elveţian rezident în Thailanda se aşteaptă ca avansul cotaţiilor să fie mic din acest moment; dimpotrivă, există riscuri pentru scădere. Acestea pot fi alimentate de recesiunea din Europa care afectează veniturile corporaţiilor listate americane ce desfăşoară o bună parte a activităţii pe "Bătrânul continent".
Baloanele speculative se umflă unul după altul
Banii tipăriţi nu se duc uniform în economie. Aceştia ajung mai întâi către industria serviciilor financiare şi către cei care au acces la aceste fonduri, în mare parte oameni bogaţi; banii nu merg către muncitori, aminteşte Faber. Din timp în timp lichiditatea excedentară inflamează bule speculative precum a fost c