Legea dialogului social va fi modificata in perioada urmatoare, astfel incat dialogul social sa fie functional atat din punct de vedere al patronatelor, cat şi al organizatiilor sindicale, a declarat vineri, la Deva, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in cadrul unei conferinte organizate de Confederatia Sindicala Nationala Meridian. Scopul principal al modificarilor este asigurarea unei reprezentativitati corecte la nivel de ramura, de ambele parti, ceea ce va permite incheierea contractelor colective de munca pe acest palier.
''Modificarile din Legea 62 vizeaza, in primul rand, sa faca functional dialogul social, pentru ca, la ora actuala, el nu este functional. In primul rand, exista probleme de reprezentativitate, in special din partea patronatelor, care nu au putut sa-şi constituie reprezentativitatea, deoarece numarul de ramuri era foarte mic. Am incercat, in aceasta perioada (...) sa marim numarul de ramuri, astfel incat sa avem reprezentativitate corecta, atat din punct de vedere al patronatelor, cat şi al sindicatelor, in aşa fel incat contractele colective de munca la nivel de ramura sa poata fi incheiate. La ora actuala sunt foarte putine contracte colective (de munca, n.r.) incheiate, la nivel de ramura, din aceasta cauza”, a spus ministrul Muncii.
Referindu-se la dialogul dintre Guvern şi sindicate, Mariana Campeanu a aratat ca Executivul şi-a manifestat, inca din prima zi, disponibilitatea de a relua dialogul social, fiind realizate progrese in acest sens. Ministrul Muncii a apreciat insa ca este nevoie de o schimbare de atitudine şi in randul organizatiilor sindicale, care ar trebui sa ia in calcul şi gasirea celor mai bune solutii pentru ca societatea la care lucreaza membrii de sindicat sa-şi poata continua activitatea.
''Ar trebui sa intelegeti ca şi activitatea sindicala trebuie sa se schimbe, ca sindicatul tr