Medicii ginecologi confirmă. Natalitatea în judeţul Maramureş se află în cădere liberă, numărul de naşteri de la an la an fiind din ce în ce mai scăzut. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt în primul rând cele legate de realitatea socio-economică a judeţului, lipsa banilor fiind principalul argument.
“Per total a scăzut foarte mult numărul de naşteri în Maramureş. Pot să vă spun că în primul trimestru al acestui an, care se încheie acum, zilele acestea, avem în jur de 400 de naşteri. Per an o să fim undeva la 1600 sau 1700 de naşteri, ceea ce este foarte puţin. Şi natalitatea este în scădere, la fel şi numărul de avorturi. Cauzele sunt multe şi se cunosc.
Femeile rrome au început şi ele să folosească metode contraceptive, să ştiţi. Astfel că nu mai sunt atât de multe naşteri ca şi în anii trecuţi”, a declarat şeful Secţiei de Ginecologie, dr. Gheorghe Ardeleanu.
Cifrele Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Maramureş pentru anul trecut nu sunt deloc îmbucurătoare. Raportul DSP Maramureş pentru anul trecut arată că populaţia judeţului Maramureş a scăzut constant în ultimii ani datorită mai multor cause, respectiv scăderea natalităţii, creşterea emigrării, creşterea nivelului educaţional, contextul politic şi economico-social global care nu încurajează creşterea natalităţii, în contextul menţinerii mortalităţii generale la un nivel ridicat.
Ca structură pe sexe, populaţia judeţului se caracterizează printr-un număr aproximativ egal de femei şi bărbaţi – 259.183 persoane de sex feminin, reprezentând 50,85% din populaţie, respectiv 250.477 persoane de sex masculin, reprezentând 49,15% din populaţie. Predomină populaţia din mediul urban care reprezintă 58,80% din totalul populaţiei.
Şi în anul 2011 se menţine tendinţa de reducere treptată a numărului de persoane în contingentele de grupă de vârstă tinere şi adulte şi creşterea num