Scandalul buletinelor de analize fictive în care sunt implicate două laboratoare din Bucureşti, Uromed şi City Lab, aduce în atenţie o problemă mai gravă şi anume aceea a controalelor insuficiente în ceea ce priveşte calitatea rezultatelor furnizate de aceste laboratoare, potrivit specialiştilor.
Laboratoarele de analize din toată ţara sunt controlate în două moduri. Pe de o parte, periodic, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate realizează controlale ale documentelor laboratoarelor de analize, prin deplasări inopinate la sediile acestora. CNAS urmăreşte însă numai ca laboratoarele respective să dovedească, cu acte, activitatea desfăşurată, fără a putea verifica autenticitatea rezultatelor analizelor.
Pe de altă parte, pentru verificarea calităţii analizelor furnizate de laboratoare, acestea sunt obligate să se supună unor controale externe, care sunt realizate, însă, de anumite firme, nu de către autorităţi ale statului. Şi aici pot exista probleme, semnalează specialiştii.
„Noi trimitem probe biologice cât mai apropiate de nişte probe biologice reale, ale pacienţilor, şi ei ne trimit rezultatele. În România nu există la ora actuală un sistem care să verifice la faţa locului în ce măsură un laborator face corect sau nu analizele. Nu putem constata dacă reactivii sunt expiraţi, tot ce putem spune este dacă rezultatul obţinut este sau nu corect. Dar riscul ca rezultatele obţinute să fie incorecte este, evident, mai mare în cazul reactivilor expiraţi. Pe fiecare reactiv în parte este precizată stabilitatea“, explică dr. biolog Crezante Lazăr, de la RoEQALM, Societatea Română pentru Asigurarea şi Controlul Extern al Calităţii în Medicina de Laborator. RoEQALM este o fundaţie, prima societate nonprofit, independentă, cu activitate exclusiv în domeniul asigurării şi controlului extern al calităţii în medicina de laborator din România.
În prezent,