Indemnizaţiile de delegare şi detaşare vor fi impozitate potrivit unui act normativ intrat în vigoare la jumătatea acestei luni.
Lista veniturilor asimilate salariilor s-a mărit. Începând din această lună, ieşenii sunt informaţi de autorităţile fiscale că, potrivit normelor modificate ale Codului Fiscal, două noi categorii de câştiguri vor fi impozitate pe baza regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii. Actul normativ a intrat în vigoare de la jumătatea acestei luni, modificarea completând lista veniturilor asimilate salariilor. Aşadar, potrivit noilor prevederi, sunt asimilate salariilor şi următoarele două tipuri de venituri, care până acum nu erau incluse în aceasta categorie: remuneraţia plătită avocatului coordonator numit/ales pentru activitatea de coordonare desfăşurată în cadrul societăţii civile profesionale de avocaţi şi societăţii profesionale cu răspundere limitată, potrivit legii; indemnizaţia primită de angajaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, pentru drepturile aferente perioadei, începând cu data de 1 februarie 2013.
„Cu privire la impozitarea celor două noi categorii de venituri, apreciem că acestea sunt modificări legislatice care se impun a fi respectate de către plătitorii (angajatorii) ieşeni de impozite prin reţinere la sursă, iar în cazul persoanelor fizice autorizate (avocaţi), regula va fi aceeaşi, adică până pe data de 25 mai a următorului an fiscal, aceştia trebuie să declare veniturile obţinute, prin depunerea la unităţile fiscale a formularului D200. Până acum nu se impozitau indemnizaţiile de delegare şi detaşare“, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt în cadr