Redacţia Emisiunilor Militare de televiziune, un reper important în mass media românească, împlineşte 45 de ani de existenţă. Pro Patria “funcţionează” pentru cei care cred în valorile euroatlantice, în succes, în competiţie, în dialog, în respect faţă de instituţia militară. Pentru cei care vor să construiască, pentru cei care creează, învaţă, muncesc, ajută, dezvoltă, admiră, salută, zâmbesc, speră, cred, luptă şi iubesc.
Prima emisiune militară de televiziune a prins contur la 30 martie 1968, se numea De Strajă Patriei şi a intrat în grila de programe a Televiziunii Române cu o săptămână înainte ca trupele Tratatului de la Varşovia să invadeze Cehoslovacia.
Se lucra cu film pe 16 mm, la început alb-negru, apoi color. Din cele 30 de minute ale emisiunii, doar aproximativ 10 erau realizate efectiv pe teren, restul fiind transmise în direct, din studio, sub forma unor interviuri şi mese rotunde minuţios pregătite.
De atunci, emisiunea armatei nu a lipsit din casele românilor nici chiar în perioada de austeritate, dintre anii 1984 şi 1989, cu excepţia a şapte luni din anul 1987. Pe vremea aceea, emisiunea armatei era foarte vizionată pentru că astâmpăra setea publicului telespectator de a afla informaţii din viaţa militară.
După anul 1990, Redacţia Emisiunilor Militare de televiziune, redenumită Pro Patria, a cunoscut aceeaşi evoluţie ca şi cea a societăţii româneşti. Frenezia libertăţii de exprimare şi pionieratul adaptării unor noi formule publicistice au constituit nota caracteristică a producţiilor redactorilor militari. Noua echipă s-a format din vechiul nucleu al redacţiei De Strajă patriei, la care s-a adăugat un grup de profesionişti cu state vechi în televiziunea naţională. Emisiunea, al cărei spaţiu de emisie a crescut la o oră, ocupa o poziţie de invidiat în grila de programe a Televiziunii Române – vineri, la ora 18,30 – coordonate