Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat înfiinţarea administraţiei monumentului istoric de la Sarmizegetusa Regia, un compartiment care se va ocupa de îngrijirea şi promovarea cetăţii dacice şi a împrejurimilor ei.
În ultimii ani, până la preluarea în administrare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia de către Consiliul Judeţean Hunedoara, zona cetăţii dacice din Munţii Orăştiei a fost considerată „a nimănui”. Ruinele antice de la Sarmizegetusa se aflau în patrimoniul Ministerului Culturii, însă nu exista nici măcar un inventar al construcţiilor vechi de peste 2.000 de ani, transformate în ultimele decenii într-un loc de acţiune al vânătorilor de comori dacice.
În această dimineaţă, Consiliul Judeţean Hunedoara a înfiinţat un compartiment de specialitate care să se ocupe de administrarea situlurilor întinse pe o suprafaţă de 18,3 hectare, în pădurile din Munţii Orăştiei.
Cetatea dacică va aduce venituri
Noii administratori ai Sarmizegetusei Regia vor trebui să se ocupe de paza şi supravegherea monumentelor istorice, de întreţinera curăţeniei, de promovarea acesteia ca obiectiv turistic şi de asigurarea informării turiştilor care ajung la Sarmizegetusa. Complexul monumental din Munţii Orăştiei va avea, de asemenea, un program de vizitare, iar turiştii vor plăti o taxă pentru accesul în incinta lui.
Până în prezent, Sarmizegetusa nu a fost privită ca un loc care poate aduce venituri din turism, de aceea autorităţile publice nu au fost preocupate de soarta ei. În ultimii ani, mai multe tezaure de bijuterii, monezi şi obiecte antice, în valoare de milioane de euro au fost sustrase din siturile aflate în zona fostei cetăţi dacice şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor. Totodată, drumul de acces la Sarmizegetusa este într-o stare dezastruoasă.