Medicii de familie aleg să elibereze tot mai multe reţete compensate pe trei luni. Aceştia afirmă că au foarte mulţi pacienţi şi, în acest mod, evită aglomeraţia care se formează în cabinete lună de lună. De cealaltă parte, bolnavii susţin că nu-şi permit să cumpere dintr-un foc medicamente pentru 90 de zile şi ar prefera să le achiziţioneze lunar. Medicii de familie aleg să elibereze tot mai multe reţete compensate pe trei luni. Aceştia afirmă că au foarte mulţi pacienţi şi, în acest mod, evită aglomeraţia care se formează în cabinete lună de lună. De cealaltă parte, bolnavii susţin că nu-şi permit să cumpere dintr-un foc medicamente pentru 90 de zile şi ar prefera să le achiziţioneze lunar.
Ca să-şi uşureze munca, medicii de familie pot elibera reţetele compensate pentru 30, 60 sau 90 de zile. Pacienţii însă sunt revoltaţi, invocând că n-au bani să-şi cumpere toate medicamentele odată. Dr. Rodica Tănăsescu (foto), preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, recunoaşte că există astfel de cazuri. “Doctorii prescriu reţete compensate pentru 60 sau 90 de zile, pentru că au foarte mulţi pacienţi şi este destul de greu să-i cheme la consultaţie în fiecare lună. Dacă medicamentele sunt foarte scumpe şi bolnavul spune că nu-şi permite să le cumpere pe toate, este indicat să se ajungă la mica înţelegere. Adică medicul de familie ar trebui să-i elibereze reţetă pentru o singură lună”, a declarat Tănăsescu.
Medicul de familie Roxana Turtureanu (foto) din Proviţa, Prahova, susţine că are foarte mulţi pacienţi înscrişi pe listele ei şi nu are suficient timp pentru a-i vedea, lunar, pe fiecare în parte. “În fiecare lună, la mine vin 400 de oameni, adică 20 pe zi. Pe liste sunt înscrişi 500 de bolnavi cronici. Încerc să le dau reţete pentru mai multe luni, ca să nu se calce în picioare la mine în cabinet. În plus, e mai bine că le prescriu medicamentele pe