În perioada februarie-martie 2013, ITM Cluj a desfăşurat campanii naţionale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate: fabricare produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte; întreţinerea şi repararea autovehiculelor; fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase.
Cu această ocazie au fost controlate peste 120 de firme fiind aplicate 207 amenzi din care 21 în valoare totală de 129.000 lei. Din acest cuantum, 40.000 lei reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată la 4 dintre angajatorii controlaţi.
„Pentru un angajator care a primit la muncă 6 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, ITM Cluj a trimis adresă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj pentru cercetarea caracterului infracţional al faptei”, a declarat Valentin Puşcaş, inspector şef al ITM Cluj.
La Turda au fost amendate trei firme care au ca profil de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Aici au fost aplicate amenzi cuprinse între 4.000 şi 10.000 de lei.
Potrivit Corinei Gavriluţ, purtătorul de cuvânt al ITM Cluj, amenda de 4.000 de lei a fost aplicată pentru neasigurarea materialelor informative şi instruirea personalului, o altă firmă a fost "taxată" cu 8.000 de lei pentru neprezentarea documentelor solicitate la control. Cea mai mare amendă "încasată" de o firmă de la Turda cu ocazia acestei campanii a fost de 10.000 lei pentru lipsa verificării ISCIR la echipamente de ridicat şi sub presiune.
În perioada februarie-martie 2013, ITM Cluj a desfăşurat campanii naţionale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modulu