La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis marţi expoziţia cu genericul „Basarabia - Oameni, locuri, frontiere”, dedicată aniversării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă.
„Nu putem vorbi despre teritoriul Basarabiei, fără a vorbi despre oameni...”
Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), prezintă publicului sucevean, aşa cum a remarcat la deschidere dr. Doina Creangă, hărţi, documente, publicaţii, medalii, diverse obiecte originale din colecţiile unor instituţii (MNIR, Arhivele Naţionale, Ministerul de Externe al României, Muzeul Bucovinei) sau ale unor persoane particulare.
Prezentând contextul istoric al înfăptuirii Unirii din anul 1918, prorectorul universităţii sucevene, prof. univ. dr. Ştefan Purici (titularul cursului de Istorie a Basarabiei), a subliniat faptul că „nu putem vorbi despre teritoriul Basarabiei, fără a vorbi despre oamenii fără de care nu se poate înfăptui nimic”.
La Suceava nu a mai fost prezentată o astfel de realizare detaliată şi ilustrată referitoare la Basarabia
Muzeograful Florin Georgescu, de la MNIR, care a făcut referire la documentele şi piesele expuse, a semnalat între acestea un document de referinţă: Actul Unirii Basarabiei cu România, votat de Sfatul Ţării la data de 27 martie 1918.
Prof. Dan Emilian Petrovici, realizatorul proiectului expoziţiei, a accentuat faptul că expoziţia, care este foarte bine documentată din punct de vedere ştiinţific, constituie o noutate, întrucât la Suceava nu a mai fost prezentată o astfel de realizare detaliată şi ilustrată referitoare la Basarabia.
El a vorbit despre semnificaţia zilei de 27 martie 1918, subliniind totodată rolul bucovinenilor în pregătirea şi realizarea actului Unirii şi atrăgând atenţia asupra unor exponate