Regionalizarea – premise şi oportunităţi a fost tema conferinţei organizate ieri, la Consiliul Judeţean, la iniţiativa Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai municipalităţii, deputaţi, directori de instituţii şi reprezentanţi ai filialelor arădene de sindicate.
Conferinţa, dintr-o serie ce vizează întreaga ţară a avut scopul de a asigura un cadru de dezbatere şi dialog social pe tema regionalizării, din perspective administraţiei publice locale şi a partenerilor sociali, cu accent pe implementarea conceptului de dezvoltare durabilă, într-un context regional. Principala direcţie a discuţiilor a vizat oportunităţile de dezvoltare economică şi social durabilă a judeţului.
Conducerea administraţiei judeţene şi-a exprimat punctul de vedere, şi mai cu seamă viziunea asupra direcţiilor prioritare. „Sunt sceptic că în actuala conjunctură politică se va realiza ceva, dar cred că dezbaterile pot duce spre o formă corectă. Vicepremierul Liviu Dragnea vorbeşte despre capitale regionale înainte de a împărţi regiunile, fapt care arată un demers orientat pe rezolvarea problemelor pe care le au conducătorii. Ori nu s-a stabilit nici măcar cum vor fi aleşi conducătorii. Ar trebui să vorbim de principii pe lege, pentru o regionalizare. (…) Salut iniţiativa confederaţiei Meridian pentru organizarea acestor dezbateri şi cred că după ce se va discuta pe această temă în toate judeţele vor exista fire comune“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Acesta a mai spus că administraţia a primit proiecte pentru regionalizare de la alte administraţii judeţene, precum Caraş- Severin, Bihor şi Harghita. „Regionalizarea trebui gândită spre reducerea birocraţiei, spre dezvoltare economică, spre posibilitatea de accesare de fonduri euorpene de către judeţe – as