Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe hârtie manuală (fapt ce justifică preţul destul de ridicat – dar calitatea şi unicitatea unui asemenea demers editorial merită plătite din plin): “Bucătăria medievală germană - Franconia” şi “Bucătăria medievală germană - Bavaria” (Editura Paideia).
Înainte de a răsfoi cărţile, pentru a vedea ce reţete inedite se ascund între filele lor, probabil că ar fi interesant de ştiut ce se înţelege prin “Franconia”, regiune neidentificabilă pe harta Europei de azi.
Franconia – aşa cum era ea cu şapte secole în urmă – este drept că nu mai există pe harta continentului. Teritoriul ei face parte azi din mai multe landuri germane moderne: Bavaria, Thuringia, Baden-Wurtenberg. Gastronomia Franconiei rămâne însă, definitiv, pe harta bucătăriilor medievale europene, datorită unui manuscris din secolul al XIV-lea – “Daz Buoch von guoter Spise” – al cărui titlu s-ar traduce: “ Cartea bucatelor bune”. Este unul dintre cele mai importante texte culinare germanice, redactat cu mult înainte ca invenţia lui Gutenberg să permită multiplicarea rapidă a cărţilor, de aceea păstrându-se mai multe variante ale ei, realizate de copişti. Din sumarul cărţii mi-a reţinut atenţia reteta de… “Mâncare înţeleaptă” de creier, care nu e altceva decât creier fript, cu mirodenii, mere şi ouă. Merită degustată şi “Ştiuca umplută la cuptor” (a cărei reţetă, descoperind-o mi-a produs o plăcere nespusă căci sunt – şi e ştiut de prieteni acest lucru – o pasionată colecţionară de reţete... de ştiucă umplută). Mi-au mai plăcut “Pateurile cu somon” şi… “Tarta cu carne pe gustul păgânilor”, reţetă adusă de cruciaţi tocmai din Palestina .
Şi dacă tot am pomenit de invenţia lui Gutenberg, să sărim peste un secol şi, ajungând în veacul al XV-lea, să răsfoim - în Bavaria, de