Primele trageri experimentale cu rachetele antigrindină la nivelul judeţului Vrancea vor avea loc anul acesta. Guvernul Ponta urmează să aloce patru milioane de lei pentru finalizarea mai multor lucrări la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. Banii ar urma să fie folosiţi pentru finalizarea lucrărilor la centrul de comandă, dotări parţiale la punctul de comandă, la punctele de lansare, respectiv echipament de comunicaţii, lansatoare de rachete, rachete antigrindină. Practic, dacă lucrările vor fi derulate conform programului, în acest an ar urma să aibă loc primele trageri experimentale cu rachete antigrindină la nivelul judeţului Vrancea. Inginerul Ion Marin, cel care răspunde de derularea acestui proiect, a arătat că în final vor rămâne şapte puncte de lansare a rachetelor, din care cinci în Vrancea (Bizigheşti, Panciu, Boloteşti, Răcoasa, Rugineşti) şi două la Galaţi (Poiana şi Nicoreşti).
Lucrările la centrul de comandă al staţiei antigrindină din Vrancea, amplasată la marginea Focşaniului, au fost demarate anul trecut de către muncitorii firmei Conextrust din Bacău. Termenul pentru executarea lucrărilor este de zece luni. Realizarea lucrărilor la staţia antigrindină de la Vrancea este o investiţie demarată în perioada guvernului PSD, în 2004, şi ar urma să fie finalizată, după nouă ani, tot de un premier social democrat. Doar în 2012 au fost alocaţi 4,1 milioane lei printr-o hotărâre de guvern a Executivului condus de Victor Ponta.
Dacă proiectul iniţial prevedea 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în varianta finală au rămas doar 7 localităţi de unde vor fi lansate aceste rachete. Datorită specificului activităţii, tragerile cu rachetele antigrindină vor fi efectuate de personal autorizat. Va fi un proces similar celui de funcţionare a rachetelor militare, vor fi efectuate trageri în poligon. De a