Mâine, elevii pun punct primei părţi a semestrului doi, în ceea ce priveşte activităţile şcolare clasice. Nu intră direct în vacanţă pentru că, urmează o săptămână de activităţi culturale şi recreative, teoretic şi cu un pronunţat caracter educativ, grupate sub genericul “Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Nu se mai numeşte “Şcoala altfel”, dar este cam aceeaşi mâncare de peşte. Elevii vor merge la spectacole, în excursii, vor vizita muzee şi aşa mai departe.
Şi nu ar fi nimic rău, dacă n-ar fi unii care au văzut în asta posibilitatea de a-şi umple rapid buzunarele.
■ Spectacole de teatru cu dedicaţie
Şi facem această afirmaţie având în vedere extraor-dinarea mobilizare a unor directori de şcoală, din Târgovişte dar şi din alte localităţi ale judeţului, pentru a umple sala Casei Sindicatelor, la spectacolele unor trupe venite de prin alte părţi, de prin Cluj şi Galaţi, din câte am înţeles. Copiii au fost informaţi – să priceapă părinţii – cu o lună în urmă, că vor merge la o anume piesă de teatru, deşi există şi alte opţiuni, dacă tot vorbim despre genericul “Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
N-am înţeles de ce atâta preocupare exclusiv pentru trupe de teatru străine şi nici din care anume motive o opţiune a devenit obligatorie.
- Bilete neînregistrate şi bani care ajung prin anume buzunare
Şi pentru a ne lămuri, am apelat, fireşte, la oameni din branşă, care ştiu bine cum se asigură “succesul de casă”: “Sunt ani şi ani de zile de când se practică acest soi de afacere. Se cere un preţ destul de mare pe biletul de intrare, pentru ca o parte din încasări să se întoarcă în şcoli. Sunt bani necontabilizaţi, iar sintagma “fondul şcolii” este o scuză care, cel puţin până acum, a ţinut. în ale cui buzunare mai ajunge o parte din fondul şcolii nu este greu de presupus” -ne-a declarat, la adăpostul anonimatului, un om de meserie.
A