- Din ce cauze apare şi cum să luptăm cu ea? -
Dr. PAVEL CHIRILĂ - "Astenia de primăvară nu este gravă, se ameliorează spontan sau prin câteva remedii homeo sau fitoterapice"
Deşi tratatele de medicină nu o abordează ca atare, oboseala de primăvară, cunoscută şi sub numele de "astenie de primăvară", este o realitate clinică.
Există câteva cauze pentru care sindromul se manifestă în cursul primăverii: * alimentaţia din timpul iernii, mai săracă în crudităţi, legume, zarzavaturi, fructe; * frigul solicită energetic mai mult organismul; * infecţiile - mai frecvente în timpul iernii (viroze, infecţii acute de căi respiratorii) - lasă, de asemenea, o astenie în urma lor; * obiceiurile alimentare (cel puţin în zona noastră geografică) de a avea o dietă hiperlipidică (grăsimi animale) sau bogată în carne de porc - solicită, de asemenea, mult mai mult organismul.
Manifestările clinice sunt uşoare, fapt pentru care de multe ori nu li se acordă importanţă, sau sunt corelate cu alte manifestări: apatie, cefalee, somnolenţă, scăderea randamentului în munca fizică şi intelectuală.
Tratamentul este accesibil şi se poate rezuma doar la remedii naturiste: * dietă bogată în crudităţi, fructe şi zarzavaturi de primăvară (urzici, untişor); * remedii fitoterapice.
Iată câteva dintre ele:
Mugurii foliari de alun (Corylus avelana). Alunul este un arbust cu o vitalitate deosebită, fiind primul care înmugureşte primăvara (sfârşitul lui februarie, începutul lui martie). Se folosesc mugurii foliari (nu amenţii), adică frunzele foarte tinere (nu mâţişorii).Mod de preparare: se usucă în strat subţire şi se face o infuzie de 10 minute, care se bea dimineaţa, timp de 6-8 săptămâni, îndulcită cu miere; se pot folosi şi ca extract în vin, în procent de 3%, macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează şi se ia