Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat Raportul cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012. Pentru a nu se ajunge la supracompensare, reprezentanţii ANRE propun reducerea numărului de certificate verzi.
Din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuată la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a E-SRE, cu luarea în considerare a indicatorilor rezultaţi din medierea costurilor şi conform capacităţilor prognozate a fi puse în funcţiune, a rezultat că pentru a nu se ajunge la supracompensare, numărul de certificate verzi acordate ar trebui să fie redus.
"Precizăm că reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile Raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale", se arată în comunicatul ANRE.
Aşa cum se poate vedea şi din tabelul de mai sus, ANRE propune scăderea numărului de certificate verzi la fotovoltaic de la 6, care se acordă în prezent, la doar 3 certificate verzi. Menţionăm faptul că producătorii de energie din surse regenerabile primesc un număr de certificate verzi în funcţie de energia produsă şi furnizată în sistemul naţional. Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3. În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 1,3.
Cea mai mare compensaţie se acordă la energie fotovoltaică, unde producătorii primesc în prezent 6 certificate verzi pentru fiecare MegaWatt/oră livrat în sis