S-au redeschis băncile din Cipru. Potrivit GreekReporter băncile cipriote au angajat o firmă britanică pentru a le proteja sucursalele pentru că nu ştiau la ce să se aştepte joi. Cu toate astea ciprioții au stat liniștiți la cozi.
Planul inițial al Ciprului (sub presiunea UE,FMI și BCE) consta în impozitarea tuturor depozitelor din bănci, indiferent de mărime. Între timp planul s-a schimbat iar decizia finală presupunea doar taxarea cu 30% a celor care depășesc 100.000 de euro (adică bogătașii britanici și ruși care își țineau banii în Cipru. Desigur că în realitate așa ceva nu se poate întâmpla iar cei care s-au simțit în pericol au reușit să se descurce.
Filialele din Londra și Rusia a două dintre bănci, Laiki și Bank of Cyprus, au rămas deschise de-a lungul săptămânii. Instituţiile financiare din Cipru sunt închise încă de pe 15 martie. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu ne-a liniștit ieri că situaţia din Cipru nu se va repeta şi în România: În România tot sistemul bancar este cam jumătate din PIB. În Cipru este de vreo 8 ori mai mare decât PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din România să crească de vreo 14 ori, repede, şi PIB să nu crească deloc, iar când a crescut sistemul bancar din România de la 20 la 40% din PIB între 2005 şi 2008 PIB creştea cu 4% pe an sau 8%. Diferenţa este de la cer la pământ.
Tot el a adăugat că n-ar trebui să ne facem griji pentru românii bogați de la noi, nu că și-ar fi făcut cineva astfel de probleme. În schimb, ce mi s-a părut incredibil săptămâna aceasta, ceva pentru care chiar îmi fac griji a fost declarația primarului Capitalei, Sorin Oprescu despre privatizarea RADET: Profitul celor care preiau această delegare a RADET este undeva la 11% anual. Dacă din profitul acesta – mă refer la producerea de energie electrică – 80%, şi 20% din termică – dacă 1% din acest profit anual este de ac