Pământul, după cum se ştie deja, este singura planetă din sistemul solar pe care viaţa s-a dezvoltat foarte mult. Acest lucru a fost posibil datorită poziţiei favorabile pe care o are Terra faţă de Soare. Totuşi, viaţa s-ar putea termina pe Pământ şi un scenariu pesimist indică efectul de seră drept vinovat.
Un grup de cercetători a analizat limitele zonei în care planetele ar putea adăposti viaţa. Ei au studiat şi Pământul şi au ajuns la câteva concluzii oarecum surprinzătoare, scrie „Ştiinţă şi tehnică“. În cadrul lucrării „Habitable Zones Around Main-Sequence Stars: New Estimate“ sunt analizate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o planetă pentru ca ea să poată adăposti viaţa. Practic, este vorba despre calcularea distanţei până la astrul central, astfel încât pe suprafaţa unei planete ipotetice apa să rămână în stare lichidă. În plus, cercetătorii au calculat şi contribuţia efectului de seră pentru a stabili temperatura medie a planetei.
În cadrul lucrării este prezentat, pe scurt, şi un scenariu extrem. Creşterea temperaturii medii, provocată de emisiile de bioxid de carbon, ar duce la creşterea concentraţiei de vapori de apă din atmosferă. Atunci când temperatura medie ar atinge valoarea de 340 K (67 grade Celsius), troposfera şi stratosfera ar fi saturate cu vapori de apă, ceea ce ar duce la declanşarea aşa-numitului efect de seră umed (moist greenhouse).
Aceasta ar avea drept consecinţă ambalarea procesului de încălzire a climei, transformând planta noastră într-una nelocuibilă, asemănătoare planetei Venus. Pentru ca lucrurile să fie şi mai grave, vaporii de apă din stratosferă, vor disocia în hidrogen şi oxigen, sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete. Astfel, în timp, Pământul îşi va pierde complet oceanele.
Restul detaliilor despre această teorie şi de ce scenariul este doar pesimist nu şi fezabil sunt disponibile pe site-u