Un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei publicat, vineri, in Monitorul Oficial, permite exporturile de gaze. Practic, vor putea fi realizate exporturi prin conductele de interconectare cu Ungaria si Bulgaria, dar si prin viitoarea conducta spre Republica Moldova (Iasi-Ungheni).
Precizare: in versiunea initiala a articolului se arata eronat ca exporturile catre R. Moldova. Am operat corectura necesara
Noul ordin al ANRE reglementeaza valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului de gaze naturale. Potrivit ordinului, termenul de "amestec intern/import" inseamna "amestec de gaze constituit din cantitati de gaze naturale din productia interna curenta/inmagazinare si de gaze naturale achizitionate din import sau din alte state din spatiul comunitar curente/inmagazinare".
In acelasi ordin se arata ca pentru determinarea structurilor lunare de amestec, pana in data de 10 ale lunii anterioare lunii de livrare, producatorii, furnizorii, operatorii de distributie, operatorii de inmagazinare, operatorul de transport si de sistem, precum si clientii eligibili au obligatia de a transmite Transgaz diverse informatii. In privinta producatorilor si furnizorilor de gaze, exista obligatia transmiterii informatiilor legate de cantitatile de gaze naturale din productia interna destinate comercializarii in alte state din spatiul comunitar.
Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. In urma cu doi ani, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu m