E primăvară, iar aceast lucru înseamnă că în scurt timp un nou val de tineri vor sta la uşa Ambasadei SUA pentru a trăi, la vară, o experienţă de neuitat, cu joburi profitabile şi călătorii fascinante.
Orice universitate are prin preajmă agenţii Work&Travel care îi ademenesc pe studenţi. Cei care cad pradă tentaţiei investesc mii de dolari, împrumutaţi de la părinţi sau prieteni, pentru a zbura la capătul lumii. La reîntoarcere, părerile lor sunt împărţite: unii sunt gata să mai plece în State, iar alţii spun că visul american s-a dovedit a fi un coşmar.
Tatiana Căpăţînă, studentă în anul doi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM, a trăit experienţa americană pentru prima dată vara trecută. „Am zburat în Texas şi am lucrat la două job-uri: jumătate de vară am fost chelneriţă la restaurantul unui hotel, apoi am lucrat într-un magazin de suvenire. M-am dus de una singură în State, a fost prima dată in viaţă când am zburat cu avionul. M-am descurcat şi asta mi-a dovedit că nimic nu e imposibil“, povesteşte ea.
În Alaska, la fel ca acasă
Pe Olga Gruşco, studentă în anul patru la Universitatea Tehnică, am întâlnit-o chiar la sediul unei companii Work&Travel. „Am fost deja de două ori în SUA, în ambele cazuri în Alaska, după recomandarea prietenilor mei. Acum merg în New Jersey, ca să văd şi altceva, să folosesc oportunităţile la maxim. Fiind în Alaska nu m-am simţit totuşi foarte departe de casă, pentru că erau foarte mulţi europeni, printre care şi mulţi moldoveni. În privinţa banilor am rămas foarte mulţumită, mi i-am întors şi am câştigat şi bani în plus“, spune Olga.
Mulţi dintre studenţii moldoveni menţionează şocul cultural de care au avut parte. Acesta însă nu s-a produs pe tărâm american, ci... la venirea acasă. „Când îmi aduc aminte de Texas, mă ia un val de căldură. Puteam să merg pe drum şi un necunoscut s