Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a comentat, vineri, într-un interviu pentru jurnaliştii Ioana Lupea şi Dan Marinescu, la Adevărul Live, teme esenţiale ale politicii externe, legate de modul de operare al serviciilor secrere ruseşti, şi eventuala apartenenţă a generalului Pacepa la KGB.
Cristian Diaconescu nu a infirmat teza colaborării generalului Pacepa cu serviciile secrete ruseşti şi a spus că perioada istorică respectivă nu este foarte departe şi la nivelul opiniei publice s -ar putea înţelege nişte mecanisme prin care unele state încearcă să controleze alte state, prin persoane, instituţii şi mijloace mai mult sau mai puţin de înţeles.
El a spus că nu îl deranjează să participle la discuţii despre persoane care au luat decizii care au influenţat istoria recentă, cu excepţia pericolului în care s-ar putea afla persoane nevinovate datorită scurgerii de informaţii. El a dat ca exemplu scandalul wikileaks, care a dus la decesul unor persoane implicate. Cristian Diaconescu a admis că wikileaks nu a fost doar un demers jurnalistic.
„O serie de consecinţe cauzate de un gest au inclus moatea unor oameni nevinovaţi“, a precizat Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconnescu a mai spus că instituţiile s-au reformat mai mult decât s-ar crede şi foarte multe clişee instituţionale nu mai au valoare astăzi. El a admis că poate exista o implicare a unor instituţii din afara României în problemele interne ale ţării noastre, prin proceduri care nu s-au schimbat. Cristian Diaconescu a adăugat că diferă doar oamenii, actorii, dar modul de lucru şi vulnerabilizarea unor centre nervoase de putere sunt aceleaşi.
„Căile de acces sunt mai interesante pentru că este diversificată viaţa economico-socială“, a subliniat consilierul prezidenţial.