Franta a primit a vineri o noua veste proasta, legata de derapajul deficitului public in 2012, in conditiile in care Parisul recunoscuse deja ca nu isi va respecta obiectivele bugetare in acest an si si-a multiplicat criticile legate de politica de austeritate a Bruxellesului, scrie AFP.
Un anunt care vine a doua zi dupa o interventie televizata a presedintelui Francois Hollande, care recunoscuse ca guvernul nu a "anticipat" faptul ca aceasta criza dureaza "mai mult decat era prevazut", subliniind insa ca executivul a creat "toate instrumentele" pentru a inversa aceasta tendinta.
Deficitul public a scazut de la 5,3% in 2011 la 4,8% din produsul intern brut (PIB) in 2012, respectiv un rezultat sub asteptarile guvernului (4,5%), a anuntat vineri Institutul national de statistica (Insee) in prima sa evaluare. In ceea ce priveste datoria, aceasta a batut un nou record, pana la 1.833,8 miliarde de euro, respectiv 90,2% din PIB fata de previziunea de 89,9%.
Acest rezultat negativ complica si mai mult sarcina guvernului, care a anuntat deja ca a abandonat in urma cu o luna speranta de a reduce deficitul la 3% din PIB in acest an si care negociaza acum o relaxare a intervalului cu Comisia Europeana. Bruxellesul cere insa ca deficitul sa fie "net sub 3%" in 2014.
"In 2013 vom fi foarte departe de 3% si va fi foarte dificil sa atingem aceasta cifra chiar si in 2014, fara a continua o austeritate marcanta, care va amana si mai mult relansarea", spune Mathieu Plane, economist la Observatorul francez al conjuncturilor economice.
"Suntem pe calea cea buna, suntem in curs de reducere a deficitelor", declarase vineri ministrul Economiei, Pierre Moscovici, convins ca, fara masurile "de corectie" luate vara trecuta de noul guvern socialist acest indicator ar fi depasit 5,5%".
"Austeritatea condamna Europa la explozie" @