Efectele isteriei legate de laptele contaminat cu aflatoxina au aparut la scurt timp de la primele zvonuri si s-au vazut direct in buzunarele fermierilor. Vanzarile au scazut drastic, in primele zile acestea ajungand abia la 5% fata de o zi normala, iar in decurs de cateva saptamani, pierderile inregistrate de producatori au fost uriase. In plus, marii procesatori ar vrea sa impuna un pret de achizitie a laptelui mai mic decat in anul trecut. Inspectorii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) continua controalele si dau asigurari ca laptele aflat pe piata este sigur si bun pentru consum.
Cei mai afectati in urma acestui scandal au fost producatorii care vand laptele direct prin automate sau in piata. In primele zile de la aparitia scandalului, achizitia de lapte a scazut drastic, astfel ca producatorii s-au vazut nevoiti sa distruga cantitati semnificative de lapte ramas nevandut.
„Avem producatori, membri ai nostri care desfac laptele din vanzarea directa prin automatele de lapte sau prin vanzarea direct in piata. Vreau sa va spun ca in primele zile in care a inceput scandalul laptelui, vanzarile au scazut la 5% fata de o zi normala in tot acest sector. Pentru acestia au fost niste pierderi enorme, mai ales ca nu au contracte cu fabrici de procesare. S-au trezit cu laptele in curte si laptele nu este un produs pe care il punem in raft si il luam saptamana viitoare si mai vedem ce face cu el. Este un produs viu, care are un termen de valabilitate foarte scurt si, ca atare, au fost nevoiti sa distruga cantitati foarte mari de lapte din cauza lipsei pietei ”, a explicat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), Claudiu Franc.
Claudiu Franc a aratat ca pana in acest moment, la nivel national se estimeaza pierderi de 30 – 40% din cauza isteriei create in randul consuma