Vorbind despre erorile guvernărilor din perioada 2004-2012, reputatul sociolog Alin Teodorescu afirmă că acestea sunt unice, că România s-a îndatorat din nou peste capacitatea rațională de a plăti, că a devenit un cetățean tolerat în UE și chiar în NATO, şi că există riscul de a fi izolaţi
Născut pe 30 martie 1951 la Brăila, Alin Teodorescu (foto) a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu“ din Craiova, oraş care i-a rămas în inimă, după cum mărturiseşte în interviul de mai jos, acordat în exclusivitate Gazetei de Sud.
Ion Jianu: Sunteţi sociolog de meserie şi, după 1989, aţi avut o activitate publică şi politică intensă. Cum să vă prezint cititorilor Gazetei de Sud: primul preşedinte al Grupului pentru Dialog Social şi, concomitent, al Fundaţiei Soros - România, fost şef al cancelariei primului-ministru Adrian Năstase, parlamentar din partea PSD, fondator şi manager al IMAS, scriitor...?
Alin Teodorescu: Sociolog. Doar sociolog. Mă ocup cu măsurarea nemăsurabilului. Scriitor nu sunt și nici n-am fost. Din păcate, nu am talent. Pot descrie destul de corect ce cunosc bine. Un fel de editorialist de investigaţie, mai degrabă decât scriitor.
Craiova a rămas enormă în inima mea
I.J.: Aţi absolvit Colegiul „Nicolae Bălcescu“ din Craiova, adică aş putea zice că aveţi (şi) os de oltean! Aveţi nostalgia Băniei? Cum se vede acum, din Capitală, Craiova?
A.T.: Craiova a rămas enormă în inima mea. Profesori cu har, colegi care mi-au rămas repere chiar și după patruzeci de ani. Ca să nu mai spun că este orașul singurei iubiri de adolescență… O frumoasă și năbădăioasă adolescentă cu ochii verzi, care s-a măritat cu un sociolog pe nume Teodorescu. Din păcate, nu am fost eu acela… În 2010, la aniversarea a 40 de ani de la terminarea liceului, mi-am revăzut o parte dintre colegi și toți sunt deplini, împliniți, bine așezați î