Mădălina Drăgoi este jurnalist și fashion stylist. În timpul liber scrie pe blog-ul styletraveler.tumblr.com și, evident, călătorește. Într-o pauză de cafea ne-a povestit despre călătoria ei în Mumbai, cu trenul, pe cea mai aglomerată rută de cale ferată din lume: 7,24 milioane de călători pe zi. (Redacția)
Ora 07,00. Sună alarma. O nouă zi în India! Mă echipez rapid, pentru că astăzi urmează o călătorie cu trenul prin Mumbai. Mai exact, din Mira Road, cartierul în care stau, pînă la celebra gară, aflată în patrimoniul UNESCO, Victoria Terminus, un nod de cale ferată ce unește toată India. Am întîlnire cu o familie de indieni. Mă anunță prin telefon că mai întîrzie o oră, căci nu s-au trezit la timp. Din nou!
Ajung la locul de întîlnire și mă tot întreb oare cu ce mă vor mai suprinde astăzi ghizii. Cu două zile înainte, Mahdu (înseamnă miere), doamna care m-a însoțit în excursia către Insula Elephanta, a venit cu un baston. Am întrebat-o îngrijorată ce s-a întîmplat. Îmi spune că a lovit-o acum 4 ani o ricșă, dar că bastonul ne va fi de folos pentru a obține locuri în autobuz. Și am avut locuri! Din cînd în cînd uita că este „suferindă” și mergea cu o viteză mai mare decît a tuturor. De data aceasta, Mahdu a venit zîmbind. Mi s-a părut ceva schimbat la ea. A mărturisit că este pentru prima oară în viață cînd poartă pantaloni. Are 50 de ani. Indiencele se îmbracă în continuare în sari-uri colorate (indiferent de vîrstă și kilogramele în plus) sau în shalwar kameez (un costum format dintr-o rochie și pantaloni largi).
În gară este interzis să fotografiezi sau să filmezi. Însă indienilor le place foarte mult să fie imortalizați. Unii chiar te roagă să te pozezi cu ei. Să mergi cu trenul în India este o adevărată aventură din cauza suprapopulării – 23 de milioane de oameni locuiesc doar în Mumbai –, dar și a distanțelor mari – poți călători între