Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a explicat la „Adevărul Live“ că statul va asigura un pachet de servicii publice, astfel încât investitorii să fie atraşi în zonele rurale pentru a dezvolta proiecte industriale.
Strategia de reindustrializare a ţării va include – în premieră faţă de alte proiecte similare – şi o componentă de dezvoltare rurală, a anunţat ieri, într-o intervenţie la „Adevărul Live“, ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Pe lângă binecunoscutele componente care se referă la competitivitate, inovare şi încurajarea exporturilor, pilonul de dezvoltare rurală prevede ca în sate şi comune să se constituie parteneriate stat-privat.
„E ca în domeniul sănătăţii, în care statul asigură un pachet minim social. Pentru industrializare, statul va veni cu terenuri, infrastructură, racordări la apă şi canalizare, o reţea de drumuri comunale sau între comune şi sate, iar acolo unde se doreşte şi racordarea la o reţea de gaze“, a explicat Vosganian. Desigur, sunt vizate şi oraşele mici, dependente de anumite companii, iar industrializarea „ar veni ca o salvare“ a acestor oraşe.
COMPONENTELE INDUSTRIALIZĂRII
„În această perioadă, colectăm tot ce s-a spus despre industrializare şi identificăm ideile cele mai generoase, iar principalele componente ale acestui proces vor fi competitivitatea, inovarea, dezvoltarea exporturilor şi dezvoltarea rurală“. Redăm pe scurt, în continuare, caracterizarea fiecărei componente, aşa cum a descris-o ministrul Economiei, pentru „Adevărul“.
Competitivitatea.
„S-a întâmplat să avem profituri excesive în energie şi costuri prea mari (cu energia – n.n.) în siderurgie. Aceste lucruri trebuie echilibrate, pe piaţa internă. În exterior, suntem în Europa, avem costuri mari de mediu, dar pe pieţele dinafară ne întâlnim cu producători din China, din alte zone, care nu au aces