Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri, Păşuni şi Terenuri Agricole din Ardeal, filiala Maramureş
Asociaţia Proprietarilor de Păduri, Păşuni şi Terenuri Agricole din Ardeal (APPPTAA), filiala Maramureş, duce de multă vreme o luptă grea, de uzură, pentru repunerea în drepturi a Comunităţilor Locale, prin recunoaşterea composesoratelor comunale - forme de proprietate asociativă asupra pământului, care vin din istorie. Astfel, în timp ce în zonele Harghita, Covasna şi Mureş, aceste composesorate au intrat în drepturi ca urmare a intervenţiilor constante ale primarilor UDMR, în restul ţării, proprietăţile respective au constituit surse de ilegalităţi fără număr. Proprietarul Gheorghe Cozmuţa din Cicârlău ne spune întreaga poveste.
"Forma comună de administrare a proprietăţii comunale reprezintă o dovadă de mare caracter al Neamului Românesc"
- Ce sunt Comunităţile Locale şi cine este îndreptăţit la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor comunale?
- "Comuna", ca titular al dreptului de proprietate a Proprietăţii Comunale (păduri, păşuni şi terenuri agricole), îi reprezenta pe toţi membrii unei colectivităţi (CL), în general locuitorii unui sat, care se cunoşteau între ei şi care se întâlneau periodic (în general la ieşirea de la biserică), împreună cu reprezentanţii acestei comunităţi (în primul rând cu preotul satului), pentru a pune în discuţie problemele legate de modul de administrare a proprietăţilor comune, dar şi problemele sociale. Această formă arhaică de organizare socială a comunităţilor omeneşti vine din negura vremurilor, din comuna primitivă. Este menţionată în lucrări istorice şi literare, dar şi de autorii Legii XVIII/1890 (emisă de regimul austro-ungar), în baza căreia composesoratele grănicereşti ale urmaşilor grănicerilor din Regimentul II românesc de graniţă N