Creșterea econommiei în 2012 a fost marcată de anul agricol slab, care s-a reflectat într-o scădere a acestui sector cu peste 20%. Producția mică s-a reflectat nu doar în evoluția economiei, ci și în prețurile produselor agricole, care au generat o creștere abruptă a inflației încă din ultima parte a anului trecut.
Datele Institutului Național de Statistică confirmă dezastrul din agricultură, fiind înregistrate scăderi în cazul tuturor culturilor, cu excepția sfeclei de zahăr.
În cazul cerealelor, producția a scăzut cu peste 39 de procente, până la aproximativ 12,7 milioane de tone, comparativ cu peste 20 de milioane în anul 2011, unul dintre cei mai buni ani agricoli ai României. Cea mai puternică scădere a randamentelor, de 52%, a fost înregistrată în cazul culturii de porumb.
Și celelalte culturi au înregistrat scăderi semnificative, excepție făcând sfecla de zahăr. Cartoful a fost cel mai afectat de condițiile meteorologice, iar producția s-a diminuat cu aproape 40%, în special din cauza randamentului la hectar, mai mic cu aproape 35% decât anul trecut.
În 2012, România s-a situat, pe locul cinci în rândul statelor europene, atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei obţinute la grâu, dar pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului.
Evoluţia randamentelor culturilor de cereale în 2012, comparativ cu 2012:
Porumb -52%
Grâu -28,4%
Orz și orzoaică -25,8%
Ovăz -13,9%