Caz inedit: un avocat din Timişoara a câştigat un proces cu statul român, în care bărbatul refuza plata asigurărilor de sănătate. El era pe lista persoanelor care ar fi trebuit executate silit pentru restanţele la plata CAS-ului, dar a reuşit să blocheze în instanţă procesul de executare. În situaţia sa mai sunt şi alţi avocaţi din Timiş, care au refuzat plata CAS şi se judecă acum cu statul.
Avocatul spune că s-ar fi săturat să achite contribuţia la asigurările de sănătate, fără să poată beneficia de servicii medicale corecte în spitalele de stat. Omul şi-a făcut o asigurare privată de sănătate şi spune că toate problemele şi le-a tratat în străinătate, deci nu vede de ce ar trebui să dea vreun ban statului român.
De datorat, el datora Casei de Asigurări de Sănătate 20 de mii de euro şi ar fi fost executat silit, dacă nu câştiga procesul. "Românii trebuie să înveţe să nu se mai lase jecmăniţi de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înţeleagă acum mai bine că e o diferenţă mare între taxele şi impozitele la stat şi contribuţia la fondul de sănătate", spune avocatul citat de Adevărul.ro.
Jurnalistul Val Vâlcu de la DC News spune însă la RFI că avocatul induce lumea în eroare: în primul rând, pentru că nu a câştigat procesul pe fond, ci doar procedural, deci instanţa nu a decis că plata în sine a CAS-ului nu ar fi obligatorie. De asemenea, aceasta este obligatorie prin sistemul de cotizaţii şi raţiunea este foarte clară: cotizăm la sănătate din solidaritate, chiar dacă nu beneficiem neapărat de serviciile medicale şi e normal să fie aşa, crede jurnalistul Val Vâlcu.
"Există o zonă a societăţii, care obţine venituri mai bune decât media, care a început să o ducă bine şi care se plânge că e silită de fapt să împartă această bunăstare cu ceilalţi. Dacă mergem pe acest principiu, haideţi să ne lăsăm bătrânii să moară, să nu ne mai îngrijim copiii,