Cele mai importante subiecte discutate la Conferinţa Naţională Alzheimer, desfăşurată recent în Capitală, sunt aduse în atenţie de dr. Maria Dragotă.
A treia ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer, organizată de Societatea Română Alzheimer, a avut în acest an tema: „Demenţa: între criza demografică şi cea economică“. Vă prezentăm ca într-o capsulă concentrată programul deosebit de bogat şi util al Conferinţei.
Prioritate pe agenda politică europeană
La ceremonia de deschidere oficială a Conferinţei, conf. dr. Cătălina Tudose a subliniat faptul că boala Alzheimer constituie o provocare majoră pentru starea naţională de sănătate şi pentru durabilitatea sistemelor de securitate socială şi de asistenţă medicală, iar situaţia actuală a persoanelor cu demenţă şi a îngrijitorilor acestora este dramatică. În acest context, Societatea Română Alzheimer apelează la factorii de decizie politică să dezvolte o strategie naţională de demenţă. Maladia Alzheimer, o realitate importantă a lumii în care trăim, are un impact nu doar social, ci şi economic, în creştere pe măsură ce se accentuează fenomenul îmbătrânirii populaţiei. Europarlamentarii Cristian Buşoi, Daciana Sârbu, Oana Antonescu şi-au exprimat deschiderea şi sprijinul în ceea ce priveşte problematica bolii Alzheimer, căreia Parlamentul European îi acordă o atenţie sporită. Se doreşte o coordonare a politicilor iniţiate la nivelul UE de către Parlament şi Comisie şi la nivel naţional, astfel încât pacienţii să beneficieze de tratamente şi îngrijire cât mai bune. Chestiunile ce trebuie rezolvate sunt integrarea socială a pacienţilor şi diminuarea presiunilor sau constrângerilor care apasă asupra apropiaţilor sau familiei, pe lângă accesul la medicamente sau la tratamente mai eficiente.
Ce e nou în diagnostic şi terapie?
În cadrul sesiunilor ştiinţifice, un subiect de inter