Romania a fost implicata de la inceputul anului in trei mari scandaluri alimentare, cel mai amplu fiind cel referitor la carnea de cal, urmat de incidentul cu aflatoxina din lapte si cel cu privire la un lot de carne de curcan exportat catre Germania in care s-au descoperit urme de antibiotice. Credeti ca alte tari sunt mai ferite de riscurile alimentare? Nutritie.Restomania.ro avertizeaza ca americanii se confrunta de ceva vreme cu incidente mai tragice.
Desi televiziunile au realizat un spectacol mediatic extraordinar si ne-au facut sa ne punem intrebarea "Mai putem cumpara vreun produs sigur si sanatos din supermarket?", nici cele mai dezvoltate economii nu sunt lipsite de astfel de incidente, ele fiind chiar mai des intalnite in tarile unde procesarea alimentelor se realizeaza automatizat, prin utilizarea multor substante chimice.
The New York Times a publicat in decembrie 2006 un articol denumit "A contaminat politica lantul de furnizare a alimentelor?", material ce a facut inconjurul lumii si a semnalat tragedia din sistemul alimentar al celei mai mari economii din lume.
Trebuie sa remarcam in acest articol faptul ca americanii se confruntau de acum cativa ani cu situatii mult mai grave din punct de vedere al sigurantei alimentare. Doar in toamna anului 2006, mai mult de 200 de americani din 26 de state s-au imbolnavit dupa ce au consumat spanac contaminat cu o tulpina de E.coli. Trei oameni au murit in acest scandal.
Alte 183 de persoane din 21 de state s-au imbolnavit in urma contaminarii cu salmonela a rosiilor servite la restaurante si alte 160 de persoane din New York si New Jersey au contactat E.coli din restaurantele Taco Bell.
"Oamenii vor face mereu toxiinfectii alimentare. Ideea ca fiecare masa poate fi fara risc, fara germeni si sterila este genul de fantezie care l-ar fi distrat pe Howard Hughes. Dar mancarea noastra poa