Scris de Cristian Horgoș - Academicianul clujean Aurel-Ioan Pop şi decanul de istorie de la Chişinău au vorbit despre Unirea de la 1918.
Primăria Oradea a găzduit pe, 27 martie, o manifestare ştiinţifică dedicată împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Evenimentul s-a realizat prin colaborarea dintre Primărie, Universitatea Oradea (UO), Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie de Stat din Republica Moldova şi Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea – Chişinău, tutelat de Academia Română.
În deschidere, primarul Bolojan a salutat oaspeţii, asigurându-i că „e o bucurie şi o onoare să vă avem printre noi”.
Apoi, rectorul Constantin Bungău a subliniat că Şcoala de Istorie a Universităţii Oradea „slujeşte un domeniu sensibil dar frumos în acelaşi timp” şi a declarat că nu îşi poate închipui Bihorul fără Domeniul de Istorie.
Şeful Senatului UO, Sorin Curilă, a punctat că Oradea, ca zonă de interferenţe culturale, are o „amprentă istorică particulară”.
„Patriotism cumpătat înseamnă să iubeşti şi alte naţii şi lumea întreagă, dar nu poţi iubi pe alţii dacă nu îţi iubeşti patria”, a completat ideea academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB Cluj-Napoca.Moldova cu sânge transilvan
Prieten al Universităţii Oradea, rectorul Ioan-Aurel Pop a conferenţiat pe tema „Moldova în cultura românească: repere istorice”, declarându-se din start bucuros că serbează Unirea cu Basarabia la Oradea, oraş intrat în acelaşi an cu Chişinăul în componenţa României. „În 1916, copii fiind, dormeam în podul şurii iar mama ne-a trezit ca să ne spună că s-a pornit Războiul de Reîntregire a Ţării”, a citat acesta din memoriile poetului Lucian Blaga.
Recitându-l pe Lucian Blaga şi citându-l pe Nicolae Iorga, rectorul clujean a explicat de ce marele istoric al României a numit formarea Moldovei ca „a doua libertate a