In prima saptamana de derulare a campaniei de prevenire a talhariilor ALEGE UN ALT FINAL! mesajele preventive a politistilor au ajuns in 10 unitati de invatamant din municipiul Iasi. Elevii au aflat de la politistii de prevenire si proximitate care sunt principalele masuri pentru a reduce riscul de a deveni victima unei persoane violente.
Totodata au fost prezentate si consecintele legale ale implicarii in comiterea unei talharii, cu accent atat pe pedeapsa prevazuta de lege, dar si pe modul in care adoptarea unor comportamente delincvente influenteaza dezvoltarea personala si profesionala a unui tanar.
Desi a pornit initial ca o campanie de informare adresata liceenilor, datorita interesul manifestat la nivelul unitatilor de invatamant actiunile de informare au inceput deja sa fie implementate si in scolile generale.
Campania “ALEGE UN ALT FINAL”initiata de Inspectoratul de Politie Judetean Iasi se deruleaza in perioada martie-iunie 2013 si isi propune prevenirea actelor de agresiune, in special a infractiunilor de talharie, grupul tinta fiind reprezentat de populatia municipiilor si oraselor din judetul Iasi.
Acest demers este necesar intrucat odata cu venirea primaverii si cresterea treptata a temperaturii, creste si riscul de comitere a talhariilor, favorizat de purtarea la vedere a bunurilor de valoare, cat si de specificul pieselor de vestimentatie aferente sezonului care permit cu usurinta vizibilitatea acestor valori.
Moduri de operare utilizate in cazul talhariilor
- prin distragerea atentiei victimei sub diverse pretexte: se cer date despre o locatie, sa se spuna cat e ceasul, dupa care se actioneaza rapid prin smulgere;
- prin surprinderea victimei: infractorul se apropie de victima alergand, de obicei dintr-o directie din care nu poate fi observat, ii smulge bunul si fuge cu acesta;
- profitand