Aleşii municipali USL i-au făcut pe plac baronului Oprişan şi i-au cedat 60,97% din acţiunile Companiei de Utilităţi Publice, deşi în urmă cu doi ani s-au opus acestui proiect.
CUP Focşani are de ieri un nou acţionar majoritar, respectiv Consiliul Judeţean Vrancea, după ce aleşii USL au votat proiectul de transferare gratuită a 172.000 de acţiuni nominative la Consiliul Judeţean, care reprezintă 60,97%.
Miza transferului acţiunilor către CJ este cu atât mai mare cu cât CUP a semnat acum mai bine de doi ani un contract pentru proiectul de modernizare a reţelelor de apă din judeţ finanţat cu fonduri europene şi a cărui valoare ajunge la 100 de milioane de euro.
La vremea respectivă, aleşii locali focşăneni s-au opus acestui lucru, considerând că nu pot înstrăina nişte acţiuni care aduc beneficii oraşului.
În şedinţa de ieri, aleşii opoziţiei au încercat să atragă atenţia că înstrăinarea celei mai profitabile societăţi ar putea avea consecinţe nefaste în viitor.
„CUP este un fel de «Perla Coroanei» pentru Focşani. A beneficiat de un management bun şi a devenit o regie de invidiat. Prin acest transfer se aduce atingere patrimoniului municipalităţii. După un an, domnule primar, s-ar putea să le placă şi scaunul dumneavoastră şi să vi-l ceară”, a spus consilierul local PDL Nicu Tănase:.
Acesta a primit o replică din partea PSD-istului Bogdan Matişan, care a ţinut să clarifice sensul transferului acţiunilor. "Municipiul Focşani nu pierde nimic, pentru că reţelele, apa şi canalizarea nu le ia nimeni. Este vorba numai de un transfer de acţiuni, nu este vorba de bani. CUP-ul nu ne aducea nouă bani, ci tot profitul era reinvestit”, a spus Bogdan Matişan.
În momentul de faţă, Primăria Focşani mai deţine 37% din acţiuni la CUP, societate unde preşedintele Consiliului de Administraţie este Raluca Dan, secretara judeţului, nimeni alta decât