Investitorii se tem că această ţară va fi următoarea care va cere ajutor extern
Primul-ministru sloven spune că va putea rezolva problemele fiscale şi bancare
Randamentele obligaţiunilor Sloveniei au atins un nivel record, în contextul în care investitorii se tem că această ţară ar fi următoarea, după Cipru, care va solicita ajutor fiananciar.
Cu toate că Slovenia a promis continuarea măsurilor de austeritatea, randamentele obligaţiunilor de stat au continuat să crească, scrie Bloomberg.
Alenka Bratusek, primul-ministru sloven, a explicat, în primul său discurs în faţă Parlamentului, că va îmbunătăţi finanţele ţării care se află "într-o stare proastă", astfel încât Slovenia să fie nevoită să solicite asistenţă financiară.
"Modul în care au evoluat problemele din Cipru a cauzat îngrijorări că Slovenia va avea dificultăţi să vândă obligaţiuni guvernamentale în lunile următoare, în timp ce încearcă să-şi recapitalizeze sectorul bancar şi să treacă de la finanţarea deficitului bugetar din surse locale la finanţarea de pe pieţele externe, cu un risc crescut de pierderi pe depozite", a scris Gillian Edgeworth, economist-şef la UniCredit Londra, într-o notă către clienţi.
Randamentele bondurilor, la un nivel record
Randamentul pentru obligaţiunile în dolari cu scadenţă în 2022 ale Sloveniei a urcat cu 0,56 puncte procentuale, la 6,34%, iar costul asigurării datoriei ţării împotriva riscului de default a avansat cu 0,49 puncte procentuale miercuri, la 3,27%.
Ţările de la periferia zonei euro, precum Malta, Luxembourg şi Slovenia, au încercat să se distanţeze rapid de criza bancară care a forţat Cipru să accepte un acord pentru împrumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro, în schimbul unei restructurări dure a sectorului bancar.
Slovenia are nevoie de finanţare externă de circa 3 miliarde de euro în