Ministerul Economiei va „investi” anul acesta în industria de apărare 38,5 milioane de lei, banii ajungând strict pentru plata salariilor a maxim 1.503 salariaţi. În subordinea ministerului sunt în prezent şapte societăţi de acest tip, iar numărul angajaţilor a fost redus de la un an la altul.
Dintr-un proiect de hotărâre elaborat de ministerul condus de Varujan Vosganian reiese că „numărul mediu maxim de personal pe anul 2013 pentru operatorii economici din industria de apărare este de 1.503”. De exemplu, pentru Compania Naţională „Romarm” - S.A. Bucureşti, numărul maxim de posturi este de 1.180 în acest an, în scădere cu 49 de posturi faţă de anul trecut. Schimbările sunt însă radicale dacă ţinem cont de faptul că în anul 2006 aceeaşi companie avea 2.700 de salariaţi. La fel la SC Avioane Craiova, unde numărul de angajaţi a fost redus constant, ajungând ca, de la 300 în 2006, în 2013 să aibă maxim 112 posturi bugetate. Pentru SC Romaero, Ministerul Economiei a fixat un număr maxim de angajaţi de 135.
În aceeaşi situaţie sunt SC „IAR”- S.A. Braşov (maxim 50 de angajaţi); SC „Construcţii Aeronautice” - S.A. Braşov (10 angajaţi); SC „Şantierul Naval Mangalia” - S.A. (8 angajaţi) şi SC „Uzina Mecanică Orăştie” - S.A. (8 angajaţi).
„La stabilirea numărului mediu maxim de personal de 1.503 salariaţi s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de întreţinere, revizii mijloace fixe, reparaţii, conservare, securizare şi administrare a capacităţilor de producţie pentru apărare”, se explică în proiectul de hotărâre amintit. Suma prevăzută în bugetul Ministerului Economiei pentru plata drepturilor salariale respective este de 38.500.000 lei, însemnând un salariu mediu brut de 2.100 lei.
Ministerul precizează că finanţarea de la bugetul de stat a plăţii personalului încadrat în industria de apărare este exonerată de la aplicare