Avem în jurul nostru nenumărate prilejuri de a economisi energia şi de a proteja mediul. Iată doar câteva gesturi simple, pe care le poţi adopta şi tu în viaţa de zi cu zi. Avem în jurul nostru nenumărate prilejuri de a economisi energia şi de a proteja mediul. Iată doar câteva gesturi simple, pe care le poţi adopta şi tu în viaţa de zi cu zi.
1. Triază deşeurile şi evită ambalajele inutile. Acum, există aproape în orice cartier cele trei containere pentru reciclat hârtia, sticla şi plasticul. Informează-te care sunt ambalajele agreate şi depozitează-le aici. Astfel vei salva o mare cantitate de energie dedicată trierii deşeurilor care se pot refolosi.
2. Cumpără numai obiecte care se pot recicla. Aparate de ras, foto, baterii sau bastiste. Multe dintre ele sunt de unică folosinţă şi mai puţin costisitoare la prima vedere. Totuşi, unele pot fi deşeuri toxice şi periculoase pentru mediu şi având o durată de viaţă limitată devin scumpe. Un aparat de ras clasic, bateriile reîncărcabile sau bastistele de pânză folosite de părinţii sau bunicii noştri le pot înlocui cu succes pe cele de unică folosinţă. Există şi produse care se pot degrada în mediul înconjurător fără să fie toxice. Sunt inscripţionate cu simboluri specifice.
3. Consumă ecologic. Alimentează-te respectând mediul înconjurător. Preferând produsele locale de sezon, eviţi costurile suplimentare ale celor de import, care însumează energie şi poluare. Mâncând zilnic carne vei contribui la distrugerea mediului. Creşterea intensivă a animelelor necesită multe resurse naturale, poluarea atmosferei şi a solului. Consumând doar de două-trei ori pe săptămână carne şi produse din carne reduci mult aprenta ecologică. Şi peştele ar trebui consumat doar o dată pe săptămână dacă vrei să eviţi dispariţia a mii de specii, cauzată de pescuitul industrial.
4. Nu ţine lumina aprinsă inutil. Dacă ai ieşit din