Întâiul vânător al ţării şi-a dorit o rezervaţie de mufloni în sudul Dobrogei. Iar ceea ce îşi dorea el devenea realitate. La Negureni, un sat de lângă Băneasa, aproape de graniţa cu Bulgaria, a fost fixat locul ţarcului natural.
Aria de o frumuseţe sălbatică a fost împrejumuită şi populată cu mufloni - oile sălbatice asemănătoare berbecilor. Zona a fost dată în grija Ocolului Silvic Băneasa.
Pohta lui Ceauşescu s-a împlinit. Muflonii s-au adaptat locului, datorită climei sud-dobrogene de tip continental-marin. Aici, verile sunt călduroase, uneori toride şi secetoase, iar iernile sunt puţin friguroase, dar cu viscole puternice. Muflonilor nu le place apa, evitând să iasă din ascunzători când plouă. Are simţuri bune, agilitate şi sprinteneală, în ciuda aspectului masiv.
Pădurarul de la Negureni, Constantin Grigore , ţine minte vremurile când dictatorul venea cu alaiul de gonaci şi trăgători pe domeniul de vânătoare. „Îmi amintesc că a împuşcat 16 bucăţi la rând. Noi îi mânam spre bătaia armei“, spune Constantin Grigore.
Sezonul de vânătoare la mufloni este între 15 septembrie şi 15 decembrie. Animalele ies seara la păscut şi la adăpat. „Pe la 7.00 seara, muflonii vin în centrul ţarcului. Când e răcoare, ies după mâncare“, explică pădurarul.
Muflonii mănâncă iarbă, frunze, lăstari, grăunţe, iar preferaţii lor sunt napii sau guliile. Delicatesa ovină este cultivată pe o suprafaţă de peste 7 hectare.
Zona mai este populată cu 30 căprioare şi 100 fazani care au migrat spre marginea rezervaţiei. Amatori de vânători se găsesc mai rar. Un trofeu de muflon depăşeşte preţul de 3.000 euro.
Cel mai mic preţ, doar pentru vânătoare, fără piesa de trofeu, era de 760 euro şi ajungea până la 2.800 euro. La acestea se adaugă tariful de organizare a vânătorii - 20 euro de persoană.