Concertele simfonice organizate la Palatul Culturii din Târgu-Mureş se bucură încă din 1994 de un aer nipon, inedit, datorită prezenţei pe scenă a unui personaj ieşit din comun, un artist desăvârşit.
Toată lumea ştie cine este, puţină lume îl cunoaşte. Japonezul Shinya Ozaki este un simbol al oraşului nostru, un element de rezonanţă al vieţii culturale mureşene. Este vorba despre Shinya Ozaki, un muzician născut în Japonia, la Kagoshima în 1959, într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa şi Jean Fournet. În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music devenind conducătorul orchestrei acesteia.
Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „G.Enescu” din Bucureşti.
„Nu ştiam absolut nimic despre România, iar în momentul în care am păşit prima dată aici, am trăit un şoc. Totul era diferit faţă de ţara mea şi faţă de ce văzusem până atunci în alte locuri”, recunoaşte dirijorul. În aeroportul Otopeni, niponul l-a cunoscut accidental pe Florin Croitoru, celebru membru de elită al şcolii româneşti de vioară, cu care e prieten de peste 15 ani şi cu care a colaborat la zeci de concerte în anii de activitate la Mureş.
„E o întâmplare fascinantă. Eram în aeroport şi nu ştiam ce să fac, unde să mă duc, pentru că nu înţelegeam limba. Am văzut un bărbat cu o husă de instrument muzical în spate. El m-a observat şi m-a îndru