Odată cu evoluţia tehnologiei, au apărut şi miturile legate de diferite gadgeturi sau obiceiuri de folosirea Internetului şi a diferitelor echipamente.
Multe mituri tehnologice se dovedesc însă, chiar şi parţial, a fi adevărate, dacă le analizăm în amănunt. Altele în schimb sunt complet false, fiind doar zvonuri lansate fără nicio bază ştiinţifică, scrie wall-street.ro
1. Consumarea completă a bateriei la laptop/smartphone este benefică
Mitul: Bateriile reîncărcabile au ”memorie” - se reîncărca doar până la nivelul anterior. Practic, dacă reîncarci înainte de a se descărca complet, nu se vor încărca la nivelul maxim, de 100%. În timp, bateria îşi pierde puterea.
Adevărul: Acestea erau adevărate pentru baterii mai vechi de tip Ni-Cd şi Ni-hibrid metalic. Acestea nu sunt însă valabile pentru bateriile noi prezente în toate modelele de smartphone-uri, tablete şi laptop-uri. Apple chiar notează că poţi reîncărca gadget-urile companiei oricând consideri necesar, fără a fi nevoie să reîncarci complet sau doar când bateria se apropie de 0%.
Oricum ai folosi-o, o baterie ar trebui să ţină circa 2-3 ani la capacitate maximă.
Concluzie - mit fals.
2. Magneţii şterg datele
Mitul: Dacă pui un magnet lângă un computer există riscul de a pierde datele din el.
Adevărul: SSD-urile şi alte formate de memorii flash ce există în laptop-uri, smartphone-uri sau USB-uri, folosesc o celulă specială pentru a înregistra informaţiile în cod binar. Datele stocate pe HDD-uri sunt stocate prin schimbarea polarităţii biţilor magnetici.
Conform lui Mark Re, senior vice-president la Seagate, având în vedere că în cazul SSD-urilor nu există niciun câmp magnetic, un magnet ar avea acelaşi efect ca asupra unui sandwich. Pe de altă parte, în cazul HDD-urilor clasice, un câmp magnetic puternic ar putea interfera şi schimbă polaritatea biţilor. M