Impozitări discriminatorii, incertitudinea acordării subvenţiei pe motorină, lacune în prevederile legii, ce permit obţinerea de sprijin pe terenuri de către cei care nu utilizează suprafaţa declarată, şi multe alte probleme, au fost ridicate ieri de fermierii ieşeni la întâlnirea cu parlamentarii.
Ieri, în cadrul dezbaterii iniţiate de conducerea Prefecturii Iaşi, pe probleme din sectorul agricol, zeci de fermieri s-au plâns parlamentarilor ieşeni invitaţi la întâlnire, în speranţa că aceştia vor propune modificări legislative care să le uşureze activităţile. Fermierii au atras atenţia că multe dintre legi mai mult îi încurcă pe agricultori decât să vină în sprijinul acestora. Printre problemele dezbătute ieri în Sala Mare a Prefecturii Iaşi, s-au numărat: incertitudinea privind acordarea subvenţiei pe motorină, birocraţia care încetineşte parcelarea, probleme pe linia asigurării terenurilor, dar şi a acordării subvenţiei pe suprafaţa declarată. Alte subiecte atinse în cadrul acestei dezbateri au făcut trimitere la samsarii din pieţe, la furturile de produse agricole şi animale, dar şi la nemulţumirea referitoare la existenţa unor cazuri de vânzare şi cumpărare de terenuri fără acte, unde fermierii susţin că autorităţile locale nu au soluţii.
Scutire de taxe şi impozite pentru fermierii săraci
Fermierii au început întâlnirea prin a prezenta o serie de numulţumiri legate de dările la stat, cum ar fi plata TVA-ului pe culturile compromise. „Anul 2012 a fost un an foarte dificil pentru noi, în care am pierdut extrem de mult şi la aceasta vine, conform unei prevederi legale care mi se pare total anapoda, faptul că dacă noi avem o cultură compromisă din diverse motive şi nu se declară zonă calamitată la nivel naţional, TVA-ul la ceea ce am băgat în pământ trebuie să-l plătim tot noi“, a declarat patronul unei societăţi agricole din Iaşi. O altă situaţ