Inceputul pontificatului Papei Francisc a suscitat o atentie deosebita din partea credinciosilor, dar si a publicului larg, care a manifestat un interes crescut fata de Jorge Bergoglio, cel de-al 266-lea Papa al Bisericii Catolice.
Cine este el, ce aduce nou, ce viziune are despre problemele actuale care confrunta omenirea, intr-un cuvant, ce asteptari trebuie sa avem de la el. Raspunsurile la aceste intrebari se regasesc intr-o carte scrisa in 2011, intitulata "Despre cer si pamant" (Sobre el cielo y la tierra), realizata ca un dialog cu rabinul argentinian Abraham Skorka.
Sunt dezvaluite aici opiniile actualului Papa despre problemele sociale si morale contemporane, precum globalizarea, stiinta, avortul, eutanasia s.a.
Astfel, globalizarea, ar trebui sa fie de asa natura incat fiecare om sa aiba un loc si sa indeplineasca un rol in societate, dar in acelasi timp sa-si pastreze trasaturile caracteristice individuale.
Stiinta are propria autonomie care trebuie respectata si incurajata, declara Bergoglio in carte. Astfel stiinta transforma o lume fara cultura intr-una care are cultura, cu mentiunea ca e posibil uneori ca stiinta sa isi depaseasca limitele si sa piarda controlul.
Despre avort, se mentioneaza ca: "Acolo este o fiinta vie. Separ problema avortului de orice discutie religioasa. Aceasta este o problema stiintifica. A nu permite dezvoltarea unei vieti care detine deja codul genetic al unei fiinte nu este etic. Dreptul la viata este printre primele drepturi ale omului. A avorta inseamna a ucide pe cineva care nu se poate apara".
Desi este de acord ca medicina moderna ar trebui sa asigure o calitate a vietii, mai ales in fazele terminale, Bergoglio afirma cu tarie ca eutanasia reprezinta o crima.
Scriind despre batrani si batranete, cardinalul Bergoglio a subliniat ca "o cultur