O oglindă la care artiştii au lucrat un an întreg, o “horă a unirii” realizată din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele ţării, servicii de masă pentru 100 de persoane şi chiar o fântână arteziană dedicată Elenei Ceauşescu, dar şi multe alte obiecte, toate decorate cu aur, reprezintă numai câteva dintre exponatele pe care fabrica Porţelanul din Alba Iulia le-a produs pentru ”cel mai iubit cuplu al ţării”.
În vizitele sale la Alba Iulia, Ceauşescu vroia să primească cadouri deosebite. Ştia că aici sunt meşteri pricepuţi în domeniul prelucrării porţelanului, care puteau realize obiecte deosebite. Oamenii muncii din întreprinderi se mobilizau şi trebuiau să îşi transforme ”admiraţia şi preţuirea” în cadouri simbolice, dar de valoare. La sediul ”Apulum” SA, fosta fabrică ”Porţelanul” din Alba Iulia, se găseşte o mică comoară, mărturie vie a vremurilor de atunci. Cadourile erau oferite cu ocazia vizitelor soţilor Ceauşescu la Alba Iulia sau erau trimise în Bucureşti de ziua lor.
Majoritatea obiectelor de porţelan au fost decorate manual de către artiştii angajaţi la ”Porţelanul”. Câte o lucrare mai amplă putea bloca chiar şi activitatea unei secţii întregi, dar nici aceasta nu mai conta. Cel mai greu pentru specialiştii fabricii era să găsească idei care să nu fie (dacă era posibil) kitsch, dar să îl surprindă plăcut pe Nicolae Ceauşescu sau, şi mai bine, pe Elena Ceauşescu. Aşa au apărut fântânile arteziene cu păsărele colorate, vazele de mari dimensiuni pictate cu chipul său, ”hora unirii” precum şi nenumărate decoraţiuni pentru casele de protocol şi servicii de masă unicat. Toate obiectele destinate soţilor Ceauşescu erau realizate în cel puţin două exemplare, pentru a putea fi rapid înlocuite dacă s-ar fi întamplat ceva. Foto Ceauşescu şi cadourile de porţelan
Dincolo de natura lor, cadourile pentru cuplul Ceauşescu repre