Mai sunt doar câteva zile până la Sărbătoarea Paștelui pe rit catolic și până la această dată Direcția Sanitar Veterinară (DSV) din Sibiu nu a primit nicio cerere din partea crescătorilor de miei să organizeze puncte autorizate de sacrificare a acestora. În județul Sibiu sunt 35,000 de catolici care sărbătoresc duminică, 31 martie, Paștele catolic.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSV Sibiu, Ioan Pențea, în această perioadă inspectorii DSV vor face controale tematice pe produsele din carne de miel și ouă, atât în mediul urban cât și în zonele rurale.
”Având în vedere că n-au fost solicitări în acest sens, pentru Paștele Catolic nu au fost avizate suplimentar puncte de sacrificare a mieilor. În Municipiul Sibiu este un singur abator autorizat, unde crescătorii de ovine care doresc sacrificarea animalelor în scopul comercializării pot apela. De asemenea, în zonele rurale este permisă sacrificarea mieilor și în gospodăriile proprii, cu condiția să nu fie destinați comercializării. Echipele DSV vor merge în control atât în zonele urbane, în piețe, magazine, supermarketuri, abatoare cât și în zonele rurale pentru a verifica dacă sunt respectate normele de sacrificare, comercializare, depozitare și păstrare a cărnii și ouălor”, a declarat Ioan Pențea.
În piețele sibiene crescătorii de oi au venit cu ”carne fragedă de miel și toate îngredientele pentru un drob sănătos”, după cum ne spune unul dintre vânzătorii, dar clienții se lasă așteptați.
”Merge foarte prost, lumea nu prea circulă. Așteptăm. Nu știu, au plecat sașii din România, că vânzările sunt ca în orice altă zi. Am pregătit pentru sacrificare anul acesta 200 de miei, dar dacă va merge și de Paștele Ortodox tot așa, nu știu ce vom face”, a spus dezamăgit un crescător de oi din împrejurimile Sibiului.
Pentru a atrage clienții, producătorii au păstrat