După ce au câștigat alegerile criticând politicile bugetare ale PDL, social-liberalii și-au schimbat brusc atitudinea față de cheltuielile și veniturile statului
Imorale și iresponsabile. Așa descria Victor Ponta, în mai 2010, măsurile de austeritate luate de cabinetul Boc. „România este pe punctul de a atinge o criză socială critică. Guvernul de dreapta din România, sub presiunea Fondului Monetar Internaţional, aruncă responsabilitatea şi costurile actualei crize economice pe umerii copiilor, ai muncitorilor şi ai pensionarilor. Rezultatul final va fi sfârşitul statului bunăstării“, spunea, la acea vreme, actualul prim-ministru al României.
Doi ani mai târziu, în septembrie 2012, ajuns de câteva luni în fruntea Guvernului de la București, Ponta continua să aibă o atitudine critică față de măsurile luate de adversarii săi politici. „Austeritatea și tăierile nu sunt singura cale de dezvoltare și creștere. Austeritatea nu reprezintă o modalitate de a salva Europa“, a declarat el în cadrul congresului Partidului Socialist European.
Astfel de discursuri au avut, cu siguranță, o contribuție importantă la victoria zdrobitoare a USL la parlamentarele din decembrie. Însă au trecut doar câteva zile după câștigarea scrutinului și social-liberalii au început să-și schimbe poziția față de politicile de austeritate. Guvernul a emis atunci o ordonanță de urgență prin care a prelungit și în 2013 o serie de măsuri luate de cabinetul Boc. Printre ele se numără restricția de a le acorda bugetarilor tichete de masă, tichete-cadou ori tichete de vacanță sau restricția de a acorda cupoane sociale preșcolarilor din familiile nevoiașe sau alocația de 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut. Același act a amânat cu cel puțin încă un an termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază în învăţământul preuniversitar particular şi confesional.