Economia zonei euro va continua sa se deprecieze pentru al saselea trimestru la rand, in cele trei luni incheiate in martie 2013, lucru ce va avea efecte directe si indirecte si asupra Romaniei.
Datele oficiale privind primul trimestru vor fi publicate abia pe 15 mai, insa indicele Eurocoin, realizat de Centrul pentru Cercetarea Politicii Economice si Banca Nationala a Italiei, care a aratat intotdeauna corect trendul economic, a semnalat o contractie pentru ianuarie, februarie si martie.
Anterior, indicele aratase o scadere economica in trimestrul patru, fapt confirmat cand au fost publicate datele oficiale, care au aratat o scadere de 0,6 procente.
Scaderea economica vine pe fondul reducerii cheltuielilor guvernamentale si majorarii taxelor si impozitelor, in vederea scaderii deficitelor bugetare, relateaza Wall Street Journal.
Somaj ridicat si scaderea importurilor
Primul efect direct al continuarii recesiunii din zona euro va fi o crestere a ratei somajului. Aceasta deja a ajuns in ianuarie la 11,9%, in crestere de la 11,8%, cat era in decembrie 2012, potrivit Eurostat.
Declinul productiei va face si mai grea sarcina guvernelor de a atinge tintele de reducere a deficitului, deoarece determina o scadere a veniturilor din taxe si impozite.
Toate acestea au un efect indirect si asupra tarilor europene din afara zonei euro, in principal a celor de la periferia uniunii, cum este si Romania, respectiv scaderea cererii pentru produsele si serviciile exportate. Din aceasta cauza, ne putem astepta la incetinirea cresterii economice si din Romania.
Intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), se estimeaza ca economiile Frantei si Italiei, pe locul doi si trei in zona euro, s-au contractat in primul trimestru.
Datele publicate de inst