Din dorinţa de a economisi bugetul alocat sănătăţii, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vor să reducă internările în spitale şi propun ca bolnavii care suferă de anumite afecţiuni, trecute pe o listă, să fie trataţi în 24 de ore. Pe listă se regăsesc febra, otita, pietrele la rinichi, durerile de cap, reacţiile alergice, avortul.
Dacă până acum un pacient cu otită stătea internat chiar şi patru zile în spital, în curând acesta va fi internat doar o singură zi. Această măsură a fost adoptată din cauza faptului că au existat multe internări fictive şi reţete false, infracţiuni care produc, anual, o pagubă de peste 300 milioane de euro la buget.
„Pentru anumite boli, internarea va fi pentru 12 ore, maximum o zi. Spitalizarea de zi presupune o perioadă de trei zile. Vom avea discuţii cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a negocia tariful pe zi. Nu ştim deocamdată dacă bugetul spitalului va fi afectat în vreun fel“, a declarat ec. Ioan Bârliba, directorul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
În momentul de faţă, tariful decontat de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru spitalizarea de zi este de 460 lei/zi, pentru internările chirurgicale 470 lei/zi, iar pentru internările medicale 276 lei/zi.
Majoritatea bolilor nu pot fi tratate într-o zi
Problema este că mai bine de 50% dintre aceste afecţiuni nu pot fi diagnosticate şi tratate corect într-o zi, spun doctorii. Şi asta pentru că de multe ori o durere de cap poate ascunde o tumoare cerebrală, boală care poate fi descoperită după zile de investigaţii, iar un avort se poate încheia cu o septicemie. Dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi, consideră că spitalizarea diferă de la caz la caz.
„Avortul la cerere nu necesită spitalizare pe o perioadă mai mare de o zi, dar dacă este vor