Inspectoratul Şcolar Cluj încearcă să evite problemele de anul trecut, când sute de părinţi şi-au stabilit domiciliul flotant în zona centrală a oraşului pentru a-şi putea înscrie copiii în clasa pregătitoare la şcolile cu nume. Aproximativ 5.300 de copii clujeni vor merge la toamnă în clasa zero.
Anul trecut, inspectorii au descoperit cazuri extreme, în care chiar şi 15 familii aveau flotant pe aceeaşi adresă din centru, pentru a-şi putea înscrie odraslele în clasa pregătitoare la liceele din zonă, considerate cele mai bune din oraş.
"Am şi luat legătura cu Primăria. Ei au instituţia care se ocupă de eliberarea acestor documente să încercăm să ţinem sub control sistemul şi acolo unde se sesizează astfel de cazuri- 5-10-15 situaţii de reşedinţă pe aceeaşi locaţie, se vor face controalele necesare", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general Cluj.
Cei care nu locuiesc în centru apelează la cunoştinţe pentru a-şi face flotant în zonă.
"E vorba de şcolile care se găsesc în zona centrală a municipiului Cluj şi pot să apară astfel de probleme. E adevărat că 2/3 dintre cei de la Liceul Bălcescu au flotant? Nu e singurul, mai sunt şi alte exemple din zona centrală unde e adevărat, populaţia e îmbătrânită, sunt puţini copii din acea zonă cu domiciluiu stabil, iar majoritatea şi-au făcut flotant ca să fie siguri că vor intra în şcoala respectivă", a mai spus Cuibus.
La toamnă, aproximativ 5.300 de elevi clujeni vor intra în clasa pregătitoare.
"Avem 5272 de elevi prognozaţi că se vor înscrie în clasa pregătitoare, vor fi în 201 de clase stabile, adică clase integrale, şi plus mai avem 138 de clase în regim simultan în diferite variante care bineînţeles sunt numai în mediul rural, unde numărul de copii este foarte mic", a explicat Valentin Cuibus.
Înscrierile la clasa pregătitoare vor începe în 2 aprilie, iar rezultatele vor f