Credincioşii catolici care sărbătoresc Paştele în acest sfârşit de săptămână nu vor putea pune pe masă friptura de miel românesc. Pe piaţă sunt disponibili doar miei din import, şi aceştia la preţuri piperate. Fermierii clujeni nu vând animalele în această perioadă deoarece sunt prea mici
Fermierii clujeni spun că mieii pe care îi au sunt prea mici pentru a fi vânduţi.
Dorin Rus este unul dintre fermierii care mai aştepata o lună până să îşi scoată la vânzare animalele pentru că iarba nu a crescut pe păşuni, iar miei nu pot fi înţărcaţi.
"Nu vindem că nu este iarbă. Îs mici, timpul este rece, încă o nins, încă nu este mâncare la oaie să le putem mulge şi nu putem tăia", a spus Dorin Rus, fermier.
Fermierul va scoate la vânzare, în luna mai, 300 de miei.
"Câţi miei o să scoateţi la vânzare? Între două şi trei sute. Şi cât o să fie preţul? Nu ştim. Preţul e acum la 30 de lei şi atunci dacă o să fie 30 de lei tot nu ne putem acoperi cheltuielile că avem foarte mari cheltuielile şi nu putem ieşi la iarbă şi cheltuielile se adună între 500 şi 800 de lei pe zi", mai spune fermierul.
Carne de miel nu se găseşte la vânzare nici în pieţele din Cluj Napoca.
"Noi avem turmă de oi şi avem şi miei, dar acuma n-am tăiat că-s mici, îs mai mici şi numai în mai o să tăiem. Cât o să fie preţul? Prin mai nu ne-am gândit, dar se zice că este la 28-30 de lei kilogramul de carne tăiată", a spus Firuţa Tocaci, fermier.
Credincioşii catolici care au vrut să aiba pe masa carne de miel de Paşte, nu au putut s-o cumpere din pieţe.
Fermierii clujeni speră să recupereze pierderile şi să aibă vânzări bune de Paştele Ortodox, în luna mai.